Mergi la conţinut

Fa-ti singur motocicleta dorita


green.kecske

Recommended Posts

Avem de-a face nu neapărat cu o idee nouă, căci asamblarea unui kit de motocicletă în curtea ta nu e chiar o noutate, la asta recurgând chiar producători de motociclete, însă în acest caz vorbim despre o reinterpretare a ideii, în termenii secolului 21.

Deci îl avem pe numitul Jack Lennie şi a sa “maşinărie” Tinker. Primul e un scoţian, absolvent al Edinburg Napier University, cu master în Product Design, a doua reprezintă creaţia sa la capătul a 32 de săptămâni de muncă neîntreruptă şi denumită simplu: “un kit de motocicletă download-abil, fără sudură, conceput să dureze o viaţă întreagă, inclusiv pe teren accidentat, folosind motorul şi mecanismul de rulare al altei/altor motociclete”.

Untitled-1.jpg

Nu e aşa simplu? S-o luam altfel: Tinker reprezintă o serie de componente, disponibile pentru download şi printare directă cu ajutorul unei imprimante 3D şi care pot fi oricum uşor de produs, folosind o varietate de maşinării relativ accesibile CAD sau CAM.

Schema e următoarea, în orice caz: design-ul lui Lennie se găseşte online, se poate descărca, iar doritorii se vor înarma cu print-urile şi se vor duce la cel mai apropiat atelier care utilizează software-ul CAD/CAM. Compania respectivă poate să decupeze ulterior materialul şi să înmâneze părţile componente respectivului client, care se întoarce acasa şi începe să construiasca motocicleta.

2.jpg

Dacă până aici lucrurile sunt clare (sau ar trebui să fie), ei bine, restul e floare la ureche şi ar trebui să nu îţi răpească mai mult de două ore din viaţă să asamblezi motocicleta acasă. Video-ul demonstrativ ne arată cum creatorul Tinker asamblează motocicleta în jur de o oră şi şase minute, evident, un video pe fast-forward. Motorul Kawasaki fusese preparat în prealabil şi gata de fixat în cadru, de aceea spun că, incluzând pregătirea motorului (presupunând că ai obţinut un motor bun, funcţionabil, fără probleme), ar duce spre două ore.

Ceea ce e remarcabil, motocicleta pe care o creezi nu necesită unelte speciale şi nici o pregătire de mecanic, deşi sunt recomandate anumite abilităţi, nu e chiar o joacă de copii la propriu. În plus, Lennie este un băiat de milioane, componentele sale permiţând să asamblezi motocicleta într-un grad ridicat de personalizare, oferind idei creative şi ocazia perfectă de a le pune în aplicare. Astfel, cu cât imaginaţia ti-e mai zglobie, cu atât şansele de a te întâlni pe stradă cu un Tinker asemănător e mai mică.

3.jpg

Şaua, rezervorul, ghidonul, plus alte multe elemente pot fi combinate într-o multitudine de posibilităţi. Însă, poţi folosi, la fel de bine, părţi salvate de la motociclete accidentate sau vechi, de asemenea într-o mulţime de situaţii, kit-ul o permite. Sau pur şi simplu o vizită într-un atelier sau într-un magazin aftermarket îţi pot da idei pe care le şi poţi aplica imediat. Şi asta te ajută foarte mult şi într-un plan prealabil, căci nu vei fi nevoit să scoţi la imprimanta 3D, deloc ieftină, toate componentele, ci numai pe acelea de care ai nevoie, având acasă restul “moştenit” de la motociclete mai vechi.

Deocamdată (adica de prin 2015, când a apărut Tinker), toate discuţiile sunt teoretice, căci vorbim de un concept. Însă dacă acest concept va găsi o cale prin care să fie omologat pentru a ieşi pe străzi, fără cerinţe speciale, multiple şi imposibile din partea autorităţilor, acest proiect DIY (do it yourself – fă-ţi-l singur) ar putea deveni unul dintre cele mai glorioase din prezent, trecut şi viitorul până la un proiect măcar la fel de ingenios.

Potrivit ultimelor afirmatii ale lui Jack Lennie, Tinker nu e deloc departe de a deveni complet legal, din perspectiva rutiera si raportat la standardele europene. Sigur, va fi un model de o singura persoana, probabil va necesita pe viitor si un motor provenit de la un model conform Euro4 si un sistem ABS, insa cu toate acestea, va oferi o varianta mult mai ieftina decat un model de fabrica.

Link către comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Participa la conversatie

Poti raspunde acum si inregistra mai tarziu. Daca ai un cont, autentifica-te pentru a comenta folosind contul existent.
Nota: Comentariul necesita aprobarea moderatorului inainte sa devina vizibil.

Oaspete
Răspunde la topic...

×   Inserat ca 'rich text'.   Insereaza ca text simplu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkul a fost inserat automat sub formă de conținut.   Șterge formatarea și afișează ca link simplu

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent activi   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.
×
×
  • Creează O Nouă...